Το βιβλίο της καθηγήτριας Κούλας Κασιμάτη «Σμύρνη, τα μείζονα Κύθηρα» παρουσιάστηκε από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής κ. Νικ. Πετρόχειλος και την παρουσίαση έκαναν οι καθηγητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κυρία Καίτη Αρώνη-Τσίχλη και Ιορδ. Ψημμένος. Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κυθήρων κκ Σεραφείμ, η ακαδημαϊκός κυρία Χρ. Μαλτέζου, ο καθηγητής κ. Γ. Κασιμάτης και πολύς κόσμος.

Το βιβλίο, το οποίο ήδη έχει παρουσιασθεί μέσα από τις στήλες του κυθηραϊκού τύπου, έχει δεχθεί την εγκωμιαστική κριτική των ειδικών, καθώς παρουσιάζει με πληρότητα τη μεγάλη εποποιία της μετακίνησης των Κυθηρίων στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, που ξεκίνησε από το 18ο αιώνα και κορυφώθηκε στα τέλη του 19ου για να διακοπεί οριστικά και δραματικά με τη μεγάλη καταστροφή του 1922. Στην κορύφωσή της οι Κυθήριοι, μόνο στη Σμύρνη, έφθασαν περίπου τις 32.000, σύμφωνα με επίσημες μελέτες.

Όσα όμως και να γράψει κανείς για το βιβλίο της Κούλας Κασιμάτη θα είναι λίγα, καθώς μόνο η ανάγνωσή του μπορεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στην κατανόηση της σημασίας αυτού του μεταναστευτικού φαινομένου και στο μέγεθος της απώλειας του 1922, στην οποία οδήγησαν τα συνεχή λάθη της πολιτικής ηγεσίας της εποχής, λάθη στα οποία παρασύρθηκε ο λαός. Το βιβλίο διατίθεται από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών και τα βιβλιοπωλεία στα Κύθηρα και δεν πρέπει να λείπει από κανένα κυθηραϊκό σπίτι.

Ε.Π. Καλλίγερος