Είναι πολύ λίγος ο καιρός που έφυγε από κοντά μας η πολυαγαπημένη Λένα. Η απομόνωση και η σιωπή που μας τυλίγει αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας μας εμπόδισε να βρεθούμε κοντά της την ύστατη ώρα.

Η Λένα, κόρη στρατιωτικού, γεννήθηκε στη Σπάρτη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας της ως Διοικητής στο εκεί Κέντρο Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα της, έζησε σε έξι πόλεις και φοίτησε σε διαφορετικά δημόσια σχολεία, στα οποία διακρίθηκε κατά τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έγινε δικηγόρος. Δεν άσκησε όμως τη δικηγορία διότι προσελήφθη στη ΔΕΗ, απ’ όπου πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε αφού εξήντλησε όλη την υπαλληλική ιεραρχία. Η Λένα είχε ιδιαίτερη επίδοση στις ξένες γλώσσες. Έχοντας ιδιαίτερες επιδόσεις με ό,τι καταπιανόταν, είχε σπουδάσει και είχε αντίστοιχα διπλώματα στην αγγλική, γαλλική και ισπανική γλώσσα και είχε λάβει άδεια διδασκαλίας για τις τρεις αυτές γλώσσες.

Οι γονείς της Λένας ανήκαν στη μεσοαστική τάξη με τις στέρεες παραδόσεις. Μέλη των οικογενειών σπούδαζαν κατά παράδοση νομικά και ιατρική και διακρίνονταν για τον εθελοντισμό. Η ίδια η Λένα είχε ασχοληθεί με τον οδηγισμό. Ο τόπος με τον οποίο συνδέθηκε από μικρό παιδί η Λένα είναι η Κέρκυρα. Λόγω της μητέρας της που ήταν γέννημα-θρέμμα Κερκυραία, είχε συνεχείς επαφές με την Κέρκυρα, όπου, εκτός των οικογενειακών δεσμών που την ένωναν με τον τόπο, περνούσε και μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι συνεχείς επαφές της με την Κέρκυρα συνετέλεσαν κατά πολύ στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

Το 1987 η Λένα γνωρίστηκε με τον Γαβρίλη Νικηφοράκη στην Αθήνα. Έκτοτε δέθηκαν με δεσμούς έρωτα, αγάπης, στοργής και αλληλοεκτίμησης δια βίου, ως «κτήμα εσαεί», και απέκτησαν ένα γιό, τον Νίκο. Η Λένα δέθηκε με τα Κύθηρα και τα αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα της.

Θα μείνει πάντα στη σκέψη μας η Λένα όπως την  ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στην κοινή μας πορεία στα Κύθηρα και στην Αθήνα με τις διασκεδάσεις, τις συνεστιάσεις, τα γλέντια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις, όπου η Λένα ήταν πάντα παρούσα με το φωτεινό της χαμόγελο και την γλυκύτητα της μορφής της συμβάλλοντας πάντα εποικοδομητικά.

Αξέχαστες είναι και οι ευτυχισμένες στιγμές που περάσαμε στη διάρκεια των εκδρομών με την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλά άλλα μέρη όπου ήκμασε ο Ελληνισμός. Η Λένα ήταν πάντα παρούσα κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και το περασμένο καλοκαίρι. Πάντα πρόσχαρη και χαμογελαστή, όντας μια ήρεμη δύναμη, εκτόνωνε αθόρυβα και διακριτικά με τον καλό της λόγο ακόμα και τις όποιες εντάσεις μπορούσε να δημιουργηθούν σε μια παρέα, αφήνοντας σε αυτόν τον πρόσκαιρο βίο το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα. Η καλοσύνη, η αγάπη, η φροντίδα της για τους άλλους δεν άφησε να την εγκαταλείψουν ούτε στις δύσκολες στιγμές. Αντιμετώπιζε το πρόβλημα της υγείας της με αισιοδοξία, εγκαρτέρηση και θάρρος εμψυχώνοντας η ίδια τους γύρω της.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι όταν μετά το καλοκαίρι προέκυψε το τελευταίο στάδιο της δοκιμασίας σχετικά με την υγεία της, η Λένα είχε τη δύναμη και την υπομονή να κάνει την επιμέλεια και την τελική διόρθωση στη μετάφραση στα αγγλικά του παιδικού βιβλίου για τα Κύθηρα με τίτλο Κύθηρα. Οδηγός για παιδιά, που εκδίδει στα αγγλικά η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών. Για την συγκινητική αυτή συμβολή της στην έκδοση του βιβλίου την ευχαριστούμε θερμά.

Στον αγαπημένο σύζυγό της Γαβρίλη, στον γιό της Νίκο, στην αδελφή της Αυγή και σε όλη την οικογένεια εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

                                                                                                            Αθήνα, 16/3/2021

Η Πρόεδρος  Της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών

Καίτη Αρώνη-Τσίχλη