Η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών διοργανώνει Επετειακή Ημερίδα με τίτλο «H Επανάσταση του ΄21 και τα  Κύθηρα», που θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 στη Χώρα Κυθήρων, στην αίθουσα του  Κυθηραϊκού Συνδέσμου.

Κύριος στόχος της Ημερίδας είναι να διευρυνθούν μέσα από αρχειακά έγγραφα, που βρίσκονται στο πλούσιο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, όψεις και πρακτικές της Βρετανικής Διοίκησης και αντιμετώπισης από αυτήν της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι τα Κύθηρα, τότε, μαζί με τα άλλα Ιόνια Νησιά βρίσκονταν υπό Βρετανική Προστασία.

Επίσης, θα ανακοινωθούν στοιχεία για τους Κυθήριους που έλαβαν μέρος στον Αγώνα, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε πολεμώντας είτε συνεισφέροντας οικονομικά, καθώς και στοιχεία για τη δράση επιφανών προσωπικοτήτων, που κατέφυγαν από την Επαναστατημένη Ελλάδα προς τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα κατά την περίοδο του ξεσηκωμού. Θα παρουσιαστούν, ακόμη, οι μεταναστευτικές ροές των Κυθηρίων προς άλλους προορισμούς. Τέλος, θα διερευνηθεί μέσα από μαρτυρίες της εποχής το πώς βίωσαν οι Κυθήριοι την Επανάσταση του 1821.

 Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει σε Ευρωπαίους ζωγράφους, οι οποίοι απεικόνισαν τα Κύθηρα και γενικότερα τα Επτάνησα κατά την επαναστατική περίοδο.

Την Ημερίδα θα συνοδεύει έκθεση με χαρακτικά, πίνακες και κειμήλια της εποχής, 1800-1850.