Αγαπητοί φίλοι,

Σας εύχομαι ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο 2021 με υγεία, αισιοδοξία και ελπίδα για καλύτερες ημέρες.

Επειδή λόγω των δύσκολων συνθηκών που περνάμε είναι αδύνατον προς το παρόν να συναντηθούμε δια ζώσης, θα ήθελα να κάνω μια ανασκόπηση των πεπραγμένων από την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών κατά το παρελθόν έτος. Όπως όλοι μας βιώσαμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν, και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι, μια περίοδος μεγάλης ρευστότητας και απομόνωσης. Ωστόσο θα ήθελα να εκφράσω την συγκρατημένη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα θέματα που είχαμε αποφασίσει και δρομολογήσει προχώρησαν.

Κατά τη διάρκεια του 2020 το Δ.Σ. της Ε.Κ.Μ. συνεδρίασε δυο φορές: Το πρώτο Δ.Σ. της Εταιρείας πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα, στην αίθουσα του Τριφυλλείου Ιδρύματος, και το δεύτερο Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 στα Κύθηρα, στην οικία του Γενικού Γραμματέα της Εταιρείας κ. Γ. Νικηφοράκη. Τα θέματα που μας απασχόλησαν έχουν ως ακολούθως:

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΤΟΥΣ 2020

1. Ως προς τον Τιμητικό Τόμο του Kαθηγητή κυρίου Νίκου Πετρόχειλου έχουν αποσταλεί τέσσερις εγκύκλιοι (πρόσκληση για συμμετοχή, όροι συγγραφής, προθεσμίες κλπ.). Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Τόμου προχωρούν. Έχουμε 20 συμμετοχές από Κυθήριους και «φιλοκυθήριους» που αναδεικνύουν πρωτότυπα θέματα σχετικά με τα Κύθηρα ή που αναφέρονται στην προσωπικότητα του τιμωμένου. Αυτή τη στιγμή τα κείμενα βρίσκονται στα χέρια της επιμελήτριας κυρίας Κλαυδιανού.

2. Το μεταφρασμένο στα αγγλικά  βιβλίο της κυρίας Γ. Κατσούδα με τίτλο Το ιδίωμα των Κυθήρων (The Dialect of Kythera.Description and Analysis) έχει ήδη κυκλοφορήσει και φέρει τον αύξοντα αριθμό 32 στις εκδόσεις της Εταιρείας.

3. Σχετικά με τη μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του βιβλίου της κυρίας Δ. Δαμιανού Κύθηρα. Οδηγός για παιδιά (Kythera: A Travel Guide for Children), η μεταφράστρια κυρία Ελένη Κριτσωτάκη ολοκλήρωσε το έργο της, το οποίο επέβλεψε στη συνέχεια η κυρία Λένα Σαρικάκη – Νικηφοράκη, έργο απαραίτητο, διότι το βιβλίο περιλαμβάνει πολλές τοπικές πληροφορίες, όπως τοπωνύμια, ονόματα περιοχών, ανθρώπων και άλλα πολλά, για την ακριβή απόδοση των οποίων ήταν απαραίτητη η επίβλεψη από γνώστη του νησιού. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Λένα Σαρικάκη-Νικηφοράκη για την ανιδιοτελή προσφορά της. Μετά από τη θετική εισήγηση του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών και τις πολλαπλές επικοινωνίες με το Ίδρυμα Αρώνη Αυστραλίας, που ζητούσαν λεπτομερώς να ενημερώνονται για την πορεία της υλοποίησης του έργου, εγκρίθηκε χορηγία ποσού 2.500€. Τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρείας και έχουμε ήδη απευθύνει σχετική ευχαριστήρια επιστολή προς το Ίδρυμα Αρώνη Αυστραλίας. Επίσης, η κυρία Ρόζα Φατσέα έχει ολοκληρώσει τη γραφιστική επεξεργασία – επιμέλεια του βιβλίου, ενώ το εξώφυλλο του μεταφρασμένου βιβλίου θα κοσμεί η ίδια παράσταση με τη ζωγραφική του κυρίου Μανώλη Χάρου. Τέλος, η εκδοτική επιτροπή της Εταιρείας θα συγκεντρώσει τις τρεις απαιτούμενες οικονομικές προσφορές από εκδότες ώστε να προχωρήσουμε στην έκδοση του βιβλίου.

4. Στη σειρά Πηγές Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Κυθήρων, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Λεοντσίνη, εκδόθηκαν 2 βιβλία: 

α).το βιβλίο της Ελένης Χάρου με τίτλο Ιερός Κώδιξ του Πανιερωτάτου και Λογιωτάτου Κυρίου Νικηφόρου Μόρμορη Επισκόπου Κυθήρων και αύξοντα αριθμό 30,

β).το βιβλίο του Χαράλαμπου Μπαμπούνη με τίτλο Κώδικας Αρχιεπισκόπου Κυθήρων Ευγένιου Μαχαιριώτη και αύξοντα αριθμό 31.

5. Ολοκληρώθηκε η έκδοση του βιβλίου της Καθηγήτριας Κούλας Κασιμάτη με τίτλο Κυθηραϊκές προσωπικότητες στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής κυριαρχίας (18ος-20ός αι.), που φέρει τον αύξοντα αριθμό 35 στις εκδόσεις της Εταιρείας.

6. Έγιναν επικοινωνίες, μέσω Zoom, με την Πρόεδρο του Kytherian Heritage Fund, κυρία Ματίνα Ζερβού, η οποία επιθυμεί συνεργασία με την Εταιρεία μας και η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για μετάφραση βιβλίων. Προτάθηκε να μεταφραστεί το βιβλίο της Κ. Κασιμάτη για τη Σμύρνη και η πρόταση επικυρώθηκε από το Δ.Σ. της Ε.Κ.Μ. στις 8  Σεπτεμβρίου 2020.

7. Η Ε.Κ.Μ δέχτηκε δύο νέα αιτήματα έκδοσης βιβλίων:

από τον κ. Νίκο Γλυτσό με τίτλο Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Κυθήρων κατά τον 20ό αιώνα & από την κ. Σταυρούλα Φατσέα με θέμα τα ορχεοειδή των Κυθήρων.Σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 , θα συζητήσουμε τις προτάσεις αμφοτέρων όταν μπορέσει να συγκληθεί το Δ.Σ. δια ζώσης.

8. Η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών σε ψήφισμα, το οποίο συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας και δημοσιεύθηκε στον κυθηραϊκό τύπο, τίμησε τη μνήμη του Γιώργου Αργυρόπουλου, προσφιλούς φίλου και μέλους της Εταιρείας. Επίσης,  η Πρόεδρος της Εταιρείας απηύθυνε αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα που δημοσιεύθηκε στον κυθηραϊκό τύπο.

9. Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του αγαπητότατου Γιώργου Καρύδη, Επίτιμου Προέδρου του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών σε ψήφισμα, το οποίο συνέταξε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας και δημοσιεύθηκε στον κυθηραϊκό Τύπο, διέθεσε στη μνήμη του εκλιπόντος το ποσό των 500 ευρώ υπέρ του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Επίσης, η Πρόεδρος της Εταιρείας απηύθυνε αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα που δημοσιεύθηκε στον κυθηραϊκό τύπο.

10. Κατόπιν προσκλήσεως της Περιφερειάρχου των Ιονίων Νήσων κυρίας Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Ε.Κ.Μ. συμμετέχει στην Επιτροπή Σχεδιασμού Εκδηλώσεων «Ιόνια Νησιά 2021». Ήδη έχει υπάρξει αλληλογραφία και δυο τηλεδιασκέψεις εργασίας (e-presence.gov.gr).

11. Σύμφωνα με τη ληφθείσα από το Δ.Σ. της Εταιρείας απόφαση συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τον Εορτασμό της Επετείου του Εικοσιένα με ημερίδα με τίτλο «Τα Κύθηρα και το ‘21», που θα διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2021 στη Χώρα Κυθήρων.

12. Επειδή λόγω COVID-19 ματαιώθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών, που είχε προγραμματισθεί για τις 17 Μαρτίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Γ. Νικηφοράκης μερίμνησε ώστε να διεκπεραιωθεί η ως άνω διαδικασία τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Τριφυλλείου Ιδρύματος.

13. Όπως είθισται κάθε χρόνο, απεστάλησαν ηλεκτρονικά ευχετήριες κάρτες προς τα μέλη και τους συνεργάτες της Εταιρείας για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020, καθώς και ανακοίνωση επετειακή στις 25 Μαρτίου 2020, που δημοσιεύθηκε στον κυθηραϊκό Τύπο.

14. Συνεχίζεται με επιτυχία η διάθεση των βιβλίων της Εταιρείας μέσω του βιβλιοπωλείου ΜΙΕΤ στην Αθήνα και των βιβλιοπωλείων των Κυθήρων (Βιβλιόγατος & Εξάντας). Επίσης, η Αλεξάνδρα Λουράντου φρόντισε για τη διάθεση των βιβλίων της Εταιρείας και μέσω του Βιβλιοπωλείου «Πολιτεία». Τέλος,  πωλήσεις βιβλίων γίνονται και μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας.

15. Εκκρεμεί να εξετάσουμε το θέμα σχετικά με το απολίθωμα του ιχθυόσαυρου που βρίσκεται στις Αμούτσες σε οικόπεδο της ΕΚΜ. Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από σχετική ανάρτηση στο AdelinFm, στην οποία απάντησε με Δελτίο Τύπου ο Πρόεδρος της Εγχωρίου Περιουσίας, κύριος Βαγγέλης Βενάρδος, ανακοινώνοντας ότι ο τόπος όπου βρίσκεται το απολίθωμα ανήκει στην Εγχώριο Περιουσία και ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την έρευνα του πεδίου. Μετά από επικοινωνία με τον κ. Βενάρδο επίκειται συνάντηση της Προέδρου της Ε.Κ.Μ μαζί του για να τον ενημερώσει ότι ο χώρος που βρίσκεται το απολίθωμα ανήκει στην Ε.Κ.Μ με τίτλους κυριότητας. Θα ακολουθήσει ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας εκ μέρους της Προέδρου ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Για την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών

Η Πρόεδρος

Καίτη Αρώνη-Τσίχλη