Η  Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών πραγματοποίησε στα Κύθηρα τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ

Στις 30 Ιουλίου 2022 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Κοντολιάνικα Κυθήρων) έγινε η παρουσίαση του Τιμητικού Τόμου για τον Καθηγητή Νίκο Πετρόχειλο. Τον τόμο παρουσίασαν:

Η Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Πρόεδρος της Εταιρείας, η οποία αναφέρθηκε στο έργο, την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του τιμωμένου.

Η Κούλα Κασιμάτη, Ομ. Καθήγητρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία αναφέρθηκε στα άρθρα που περιλαμβάνει ο Τόμος, που έγραψαν Κυθήριοι και φιλοκυθήριοι, με αναφορά αποκλειστικά στα Κύθηρα.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Νίκος Πετρόχειλος, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στα χρόνια της Προεδρίας του στην Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Κουκούλης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Εταιρείας και φίλοι του τιμωμένου με εμφανή αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπό του.

2. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ (1921-2021) », ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ & ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΡΟΥ-ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ.

Στις 19 Αυγούστου 2022 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «100 χρόνια από την ίδρυση του Γυμνασίου Κυθήρων (1921-2021)» της Κούλας Κασιμάτη & της Ελένης Χάρου-Κορωναίου στο Προαύλιο του Γυμνασίου Κυθήρων. Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Κούλα Κασιμάτη, Ομ. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας του βιβλίου.

Γιώργος Λεοντσίνης,  Ομ. Καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Δημήτρης Λεβέντης, Καθηγητής στο Λύκειο Κυθήρων.

Ελένη Χάρου-Κορωναίου, Φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών.

Για τα νεανικά χρόνια του Γυμνασιάρχη Σπύρου Στάθη μίλησε ο Καθηγητής Νίκος Πετρόχειλος.

Εκ μέρους του Λυκείου μίλησε η Λυκειάρχης Άννα Μεγαλοκονόμου και εκ μέρους του Γυμνασίου μίλησε ο Καθηγητής Γυμνασίου Γιώργος Λουράντος.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν με μεγάλη συγκίνηση πολλοί Κυθήριοι μεταξύ των οποίων και πολλοί μαθητές του Γυμνάσιου.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή στιγμή στις εκδόσεις της Εταιρείας. Το έργο είναι σημαντικό γιατί δίνεται η δυνατότητα να γίνει γνωστή η ιστορία του τόπου μας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης.

3. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Στις 21 Αυγούστου 2022 μέλη της Εταιρείας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο στην Παλαιόχωρα που ήταν η πρωτεύουσα του νησιού με το όνομα Άγιος Δημήτριος κατά τη βυζαντινή περίοδο. Την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση έκανε ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Κουκούλης, ο οποίος μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές από την ιστορία του τόπου.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας

Καίτη Αρώνη-Τσίχλη